יש לנו מה לחדש לכם

כל מה שחשוב לדעת על חידוש דרכון

האם קרה לכם פעם שלקראת היציאה לחופשה גיליתם שהדרכון שלכם או מי מבני המשפחה שלכם אינו בתוקף או שתוקפו עומד להסתיים. כנראה שמעולם לא נעשה סקר שבודק את זה, אך אם היה – סביר להניח שרובנו היינו עונים בחיוב.

כי בשגרת החיים העמוסה שלנו, תרבות ה"לעשות הכל ברגע האחרון", זה לא מפתיע שמגיעים לרגע הזה, וזה גם מאד לא נעים, במיוחד כשהעניין מתגלה אחרי שכבר הזמנתם כרטיסי טיסה. אז הטיפ הראשון, לפני שבכלל נכנס לעומק העניין – הוא שתמיד יהיה לכם דרכון בתוקף. מאד קל להכניס ליומן הטלפון תזכורת ולהימנע מהפתעות וביטולים. על כל מקרה שלא יהיה, אנחנו מרכזים לכם כאן מידע חיוני על חידוש דרכון, כולל טיפים והמלצות שיכולים להקל לכם על תהליך.

  1. עניין של זמן – כמעט כל המדינות אליהן התייר ישראלי יכול לטוס (160 במספר, לידיעה) דורשות דרכון בתוקף של לפחות חצי שנה ממועד החזרה לארץ. ההקפדה על כך בדרך כלל משמעותית מאד ולא שווה לקחת את הסיכון של דרכון שעומד להסתיים טרם המועד המדובר. לדרכון הישראלי הראשון שתוציאו יהיה תוקף של חמש שנים מיום הוצאתו, ולאחר מכן כל חידוש הוא לעשר שנים. דרכונים של ילדים עד גיל 18 יש לחדש כל חמש שנים, ולמען הסדר הטוב – גם תינוק בן יומו צריך דרכון בתוקף (אלא אם הוא נולד במטוס, וזה כבר שייך לכתבה אחרת על סיפורים ומיתוסים של חברות תעופה).
  2. עניין של הרבה זמן – את הדרכון מחדשים בלשכת האוכלוסין, ואת העומסים שרואים בנתב"ג מרגישים גם שם. אחרי מעל שנתיים של קורונה, סגרים ובידודים, אנחנו חוזרים לטייל, והרבה יותר יעדים בעולם נפתחו בפנינו (יש אפילו טיסות ישירות לשארם, אחרי מעל 20 שנה). אם תנסו לקבוע תור ללשכת האוכלוסין באיזור מגוריכם, יש סיכוי לא מבוטל שלא תצאו תור פנוי לשבועות הקרובים, ובמקומות מסויימים גם לחודשים הקרובים. טרם הקורונה המצב היה שיכולתם לקבוע תור תוך שבוע לכל המאוחר, ולהזמין חבילת נופש גם שלושה חודשים קדימה, ועתה נראה כי המצב התהפך, ואנשים מזמינים חופשות מהרגע להרגע, כשלדרכון שלהם הם ימתינו חודשים. לכל זאת יש להוסיף את זמן ההמתנה לדרכון עצמו, שנשלח בדואר. ומהביקור בסניף לשכת האוכלוסין ועד שהוא מגיע לפתח ביתכם דרושים עשרה ימים עד שלושה שבועות.

איך מקצרים את התהליך?

  • עניין של מקום – לשכות אוכלוסין יש בהרבה מאד יישובים בארץ, תושבים יש קצת פחות, וזה היתרון הגדול ביותר שלכם. אם אתם נזקקים לחידוש או הוצאת דרכון במהירות (להבדיל מדחיפות, שתיכף נתייחס אליה) – תוכלו לנסות לקבוע תור ללשכת האוכלוסין באחד היישובים הפריפריאליים או הקטנים יותר, רצוי בצפון הארץ או בדרומה, ושם תמצאו תורים גם בטווח השבוע הקרוב. גם אם הפתרון נשמע קצת מאולץ – זהו הפתרון הפרקטי והמהיר. ואת שעתיים הנסיעה שיידרשו לכם להגיע לקיבוץ ארז בדרום או יוקנעם עלית בצפון, עדיף שתעבירו מול הנוף היפה של ישראל, מאשר בלשכות האוכלוסין בתל אביב או ראשון לציון. כשאתם מתכוונים לחדש דרכון – בדקו היכן התורים הפנויים הקרובים ביותר ולשם קבעו. אם אתם מחדשים עבור המשפחה, אל תשכחו לצרף אותה לטיול, שכן כל מי שמחדש או מוציא דרכון – חייב להיות נוכח במעמד.
  • עניין בהול – לעתים גם קיים צורך מיידי בהוצאת או חידוש דרכון על מנת להספיק לעלות לטיסה דחופה, או כדי לא לפספס חופשה משפחתית, וחלילה לבטל אותה בעלויות גבוהות. במקרים כאלו ניתן להוציא דרכון זמני, שתוקפו לשנה בלבד. את הדרכון ניתן להוציא בלשכת האוכלוסין בנתב"ג ולקבל אותו במקום, אם כי עלותו גבוהה משמעותית, ולא פחות חשוב – ההמתנה לדרכון בנתב"ג ארוכה מאד, ואם זמן שווה כסף, כדאי שגם את זה תביאו בחשבון.
  • עניין של מחיר – נכון לאפריל 2022, הוצאה של דרכון ראשון או חידוש דרכון תעלה 270 ₪ בלשכת האוכלוסין, אך ניתן לשלם עליה באתר משרד ההגירה והאוכלוסין מבעוד מועד ולשלם 250 ₪. אם חלילה הדרכון נגנב או נעלם, עלות הוצאת דרכון חדש תעלה 550 ₪ בלשכה או 530 ₪ באתר האינטרנט. במידה ואתם נדרשים לדרכון זמני ודחוף העלות תהיה 830 ₪ לבגיר מעל 18 ו-425 ₪ לילד. מדובר בעלות גבוהה משמעותית ושוב – בדרכון שתקף לשנה בלבד.

בואו מוכנים

קבעתם, נסעתם, הגעתם, המתנתם. כדי שלא תגלו שכל זה היה לחינם, הנה מה שצריך להביא לחידוש או הוצאת דרכון:

  • תעודת זהות של מוציא הדרכון, כולל ספח מקום המגורים. במקרה הזה, רשיון הנהיגה אינו מספיק.
  • שתי תמונות פספורט (ובעברית: דרכון) עדכניות של מבקש הדרכון.
  • עבור חידוש דרכון יש להביא גם את הדרכון הישן.
  • במידה ומדובר בקטין חשוב להביא גם אותו.
  • במידה וההורים גרושים או שאינם נשואים – אין חובה כי שני ההורים יתייצבו עם הקטין, אך חובה להביא אישור בכתב מההורה שאינו נוכח כי הוא מסכים להנפקת הדרכון.
  • אישור על תשלום האגרה, במידה וביצעתם זאת קודם לכן.
  • במקרה של הוצאת דרכון ביומטרי, המתבסס על זיהוי דיגיטלי, אין צורך להביא תמונות מהבית שכן הצילום נעשה בלשכת האוכלוסין. בכל מקרה, לילדים קטנים שלא ממש משתפים פעולה בעת הצילום, עדיין מומלץ להביא תמונות מראש.
  • במקרה של דרכון זמני ודחוף חובה להגיע גם עם כרטיס הטיסה של מבקש הדרכון.
  • זמן וסבלנות. הבירוקרטיה הישראלית מוכרת לכולנו ועדיין קשה להתרגל אליה. תתנחמו בכך שבסופו של דבר תקבלו דרכון בתוקף, ותנצלו אותו לטיסה לחו"ל.

כתיבת תגובה

Call Now Button